Jan Noordegraaf (1927-1990) Jan Noordegraaf was schrijver, dichter, zeeman, verkoper en journalist. Zijn grote inspiratiebron was 7 jaar grote vaart.

Mijn vader stierf in het jaar 1990. Het informatietijdperk moest nog beginnen. De publicaties en boeken die hij achterliet zijn via het internet niet zomaar te vinden. En hier ligt dus een schone taak voor zijn dochter om hem een digitale plek te geven. Marina Noordegraaf
JeugdjarenJan Noordegraaf wordt geboren in Schiedam op 6 augustus 1927 als jongste telg van een slagersgezin. De slagerij bevindt zich aan de Singel 122 te Schiedam. Op het dak van zijn huis ziet hij hoe in 1940 Rotterdam wordt platgebombardeerd. Hij ontkomt aan een razzia door zich met zijn broer Frank te verstoppen in het kolenhok van de nabijgelegen kerk. Aan het eind van de oorlog wordt hij actief in de Binnenlandse Strijdkrachten.
Grote vaart Na de tweede wereldoorlog gaat hij als marconist varen op de grote vaart (1948-1955) waarvan drie jaar in de Oost. Zeven jaar lang ziet hij de wereld vanaf de zee en haar havens, vergezeld door zijn accordeon. In die tijd ontstaan zijn eerste pennenvruchten. Veel van zijn verhalen zijn in die jaren - naar zijn zeggen - aan de zee prijsgegeven.
Schrijven, werken, leven In 1956 trouwt hij met Meinsje Adriana van der Most. Zij schenkt hem drie kinderen (Jan, Paul en Marina). Eenmaal aan wal begint de stroom boeken, artikelen en gedichten op gang te komen. Anthony van Kampen stimuleert hem hierin. Als hij thuis komt van zijn werk als verkoper van scheeps- en simulatieapparatuur bij Radio Holland begint een ander leven en kruipt hij graag achter zijn typemachine die zich kenmerkt door witte tipp-ex vlekken. In zijn schrijvend leven is hij redacteur van de Blauwe Wimpel en NTT de Zee.
StervenIn 1987 krijgt Jan te horen dat hij nog maar een half jaar te leven heeft. Dat hij vervolgens nog drie jaar strijdt voor zijn leven, karakteriseert hem zeer. Op 11 juli 1990 moet hij het leven laten voor wat het is. Drie dagen later keert hij terug naar zijn geliefde zee.
Nalatenschap De zichtbare nalatenschap van mijn vader Jan Noordegraaf vind je in zijn boeken, gedichten en artikelen. Zijn onzichtbare nalatenschap zit in mijn hart verankerd. Een klein deel daarvan heb ik online zichtbaar willen maken. Was getekend: Marina Noordegraaf

Meer weten? Kijk dan in dit artikel in de Schiedamkrant, Wikipedia
en de biografie zoals opgetekend door mijn neef Jan Noordegraaf (1948)